Skaičiuoklė perkantiems išsimokėtinai
Kiekvienas alergenas (alergenų ekstraktas) yra sudarytas iš įvairių baltymų ir nebūtinai estate alergiškas visiems – gali būti, kad tik vienai iš sudedamųjų dalių. Alergenų ekstraktuose nebūtinai yra visi komponentai, skiriasi jų koncentracija, todėl kartais alergija neaptinkama
Alex Food tyrimo metu nustatoma ne tik “bendroji” alergija, pvz. „pienui“ ar „riešutams“, bet ir konkretus baltymas (komponentas).
Išsamesnė analizė. Molekulinė alergenų analizė leidžia atskirti tikrą maisto alergiją nuo kryžminių reakcijų, pavyzdžiui, žiedadulkių–maisto sindromo, kai simptomus sukelia ne maistas, o įsijautrinimas žiedadulkėms.
Pilnavertės mitybos užtrikrinimas. Kai žinomas tikslus alergeno komponentas, galima reguliuoti mitybą išvengiant bereikalingų apribojimų – ne visada reikia visiškai atisakyti produkto. Pavyzdžiui, esant alergijai pienui: įsijautrinus pieno baltymui β-laktoglobulinui galima vartoti termiškai apdorotus gaminius (būtina pasitarti su gydytoju). Tačiau, jeigu yra įsijautrinimas pieno baltymui kazeinui, dažniausiai tenka visiškai atsisakyti pieno produktų.
Prognozuojama alergijos eiga. Priklausomai nuo to, kokiems komponentams nustatytas įsijautrinimas, galima prognozuoti simptomų sunkumą. Kai kurie alergenų baltymai yra „nestabilūs“ – greitai suyra nuo karščio ir virškinimo, todėl sukelia lengvus, trumpalaikius, vietinius simptomus. Kiti – „stabilūs“ baltymai, gali sukelti stipresnes, visą organizmą apimančias reakcijas.
Kiekybiniai rezultatai. Tai naudinga stebint pokyčius ir vertinant ligos bei gydymo eigą.
Jei suvalgius tam tikrų produktų atsiranda bėrimai, burnos niežėjimas, tinimas, kvėpavimo ar virškinimo sutrikimo simptomai.
Jei buvote patyrę stiprią alerginę reakciją (net anafilaksiją) ir norite tiksliai žinoti, ko būtina griežtai vengti, o ką, galbūt, galima vartoti saugiai.
Kai alergenų ekstraktais nustatoma IgE priklausoma alergija ir reikia detalizuoti konkrečius komponentus siekiant parinkti tinkamą mitybą ir gydymą.
Imamas veninis arba kapiliarinis kraujas. Specialaus pasiruošimo dažniausiai nereikia; mėginys gali būti paimtas bet kuriuo paros metu, įprasti alergijos vaistai rezultatų nekeičia. Galima būti pavalgius.
ALEX Food nenustato ne IgE sąlygojamų alergijų ar jautrumo maistui (kitaip dar vadinamo maisto netoleravimo). Taip pat netinka laktozės netoleravimui ar celiakijai tirti.
| GRUPĖ | ALERGENAI | KOMPONENTAI |
|---|---|---|
| Javai ir sėklos | Grikiai, Kukurūzai, Sezamai, Spelta, Kviečiai | Fag e 2, Zea m 14, Ses i 1, Tri a 14/19, Tri a aA_TI |
| Kiaušiniai ir pienas | Karvės pienas, Karvės pienas / jautiena, Kiaušinio trynys, Vištos kiaušinio baltymas |
Bos d 4/5/6/8, Gal d 1/2/3/5 |
| Vaisiai ir daržovės | Obuolys, Salieras, Kivis, Melionas, Persikas, Pomidoras | Mal d 1, Api g 2/6, Act d 1/10, Cuc m 2, Pru p 3, Sola l 6 |
| Ankštiniai ir riešutai | Migdolas, Braziliškas riešutas, Anakardžiai, Lazdyno riešutas, Žemės riešutas, Pekano (karijų) riešutai, Pistacijos, Soja, Graikinis riešutas |
Ana o 3, Cor a 8/9/11/14, Ara h 1/2/3/6/9, Pis v 1/2, Gly m 4/5/6, Jug r 1/2/3, Cor a 1.0401 |
| Žuvis ir jūrų gėrybės | Atlanto menkė, Juodoji tigrinė krevetė, Rudoji krevetė, Moliuskai, Skumbrė, Paprastoji šiaurinė krevetė, Lašisa, Kalmarai, Dyglioji Raja, Tunas |
Gad m 1, Pen m 1/2/3/4, Cra c 6, Sco s 1, Sal s 1, Thu a 1, Raj c Parvalbumin |
| Kita | CCD žymuo, Bendras IgE | Hom s LF, tIgE |