Skaičiuoklė perkantiems išsimokėtinai
Žmogaus sveikatai ir savijautai ypač svarbi tinkama mityba. Visgi svarbu žinoti, jog tam tikri maisto produktai organizmą veikia labai individualiai. Net tariamai sveikas maisto produktas vienu metu gali sukelti įvairiausių simptomų. Jei juos lemia netinkamai nukreipta imuninė reakcija ir padidėjęs IgG antikūnų susidarymas, kalbama apie padidėjusį jautrumą maistui.
Jautrumo maistui tyrimas turėtų padėti suprasti mitybos poveikį organizmui. Sužinosite, kokie maisto produktai jums gali kelti negalavimus ir išmoksite, kaip, remiantis testo rezultatais, galite palengvinti jaučiamus simptomus.
| Produktas | Viduržemio standartinis 54 produktai 3744 | Standartinis 54 produktai 3745 | Išplėstinis I 108 produktai 3746 | Išsamusis 216 produktai 3749 |
|---|---|---|---|---|
| Vaisiai | ||||
| Abrikosas | ✓ | ✓ | ||
| Apelsinas | ✓ | ✓ | ||
| Bananas | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| Citrina | ✓ | ✓ | ||
| Citrusinių mišinys 4 | ✓ | ✓ | ||
| Figos vaisius | ✓ | ✓ | ||
| Granatas | ✓ | |||
| Greipfrutas | ✓ | ✓ | ||
| Kriaušė | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Mandarinas | ✓ | |||
| Mangas | ✓ | |||
| Melionų mišinys 1 | ✓ | |||
| Nektarinas | ✓ | ✓ | ||
| Obuolys | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| Papaja | ✓ | |||
| Persikas | ✓ | ✓ | ||
| Vaisių mišinys 5 | ✓ | |||
| Vynuogių mišinys 2 | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Šilkmedžio vaisius | ✓ | |||
| Žalioji citrina | ✓ | |||
| Uogos | ||||
| Agrastas | ✓ | |||
| Alyvuogė | ✓ | ✓ | ||
| Avietė | ✓ | |||
| Erškėtuogė | ✓ | |||
| Gervuogė | ✓ | |||
| Mėlynė | ✓ | |||
| Ožerškio uoga | ✓ | |||
| Serbentų mišinys 1 | ✓ | |||
| Spanguolė | ✓ | |||
| Vynuogės (žal./ mėlyn.) | ✓ | |||
| Vynuogės lapas | ✓ | |||
| Daržovės | ||||
| Artišokas | ✓ | ✓ | ||
| Avokadas | ✓ | |||
| Baklažanas | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Baltasis gūžinis kopūstas | ✓ | |||
| Bambuko daigai | ✓ | |||
| Briuselinis kopūstas | ✓ | |||
| Brokolinis kopūstas | ✓ | ✓ | ||
| Bulvė | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| Cikorija | ✓ | |||
| Cukinija | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Gražgarstė | ✓ | |||
| Gūžinės salotos | ✓ | |||
| Hokaido moliūgas | ✓ | ✓ | ||
| Ilgavaisis agurkas | ✓ | ✓ | ||
| Kaliaropė | ✓ | ✓ | ||
| Kininis kopūstas | ✓ | |||
| Kopūstų mišinys 1 | ✓ | |||
| Lapinis burokėlis | ✓ | |||
| Lapinis kopūstas | ✓ | |||
| Morka | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| Pankolis | ✓ | |||
| Porų mišinys 1 | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Rabarbaras | ✓ | |||
| Raudonasis burokėlis | ✓ | ✓ | ||
| Raudonasis gūžinis kopūstas | ✓ | ✓ | ||
| Ridikėlis | ✓ | |||
| Saldžioji bulvė | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Salieras | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Salotų mišinys 1 | ✓ | ✓ | ||
| Savojinis kopūstas | ✓ | |||
| Smidras | ✓ | ✓ | ||
| Sultenė | ✓ | ✓ | ||
| Svogūnas | ✓ | |||
| Svogūnų mišinys 1 | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Topinambas | ✓ | |||
| Česnakas | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| Žiedinis kopūstas | ✓ | |||
| Ankštiniai / pupiniai | ||||
| Ankštinių augalų mišinys 1 | ✓ | |||
| Lęšis | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Paprastoji pupa | ✓ | |||
| Pupų mišinys 1 | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Sėjamasis avinžirnis | ✓ | ✓ | ||
| Sėjamasis žirnis | ✓ | |||
| Žirnis | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Grūdai, miltai ir glitimas | ||||
| Avižų sėlenos | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| Bolivinė balanda | ✓ | ✓ | ||
| Glitimas | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| Grikių miltai | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| Kepimo milteliai | ✓ | ✓ | ||
| Kietųjų kviečių miltai | ✓ | |||
| Kukurūzai | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| Kvietiniai miltai | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| Miežių miltai | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| Ruginiai miltai | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Ryžiai | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| Saldžiųjų ceratonijų miltai | ✓ | |||
| Sora | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Speltos miltai | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| Riešutai ir sėklos | ||||
| Anakardžių riešutai | ✓ | ✓ | ||
| Bertotelijų riešutai | ✓ | |||
| Garstyčių sėklos | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Graikiniai riešutai | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Kanapių sėklos | ✓ | |||
| Kaštainis | ✓ | |||
| Kedrinės pinijos | ✓ | |||
| Kokoso riešutas | ✓ | ✓ | ||
| Kolamedžio riešutas | ✓ | |||
| Lazdynų riešutai | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Makadamijos riešutas | ✓ | |||
| Muskato riešutas | ✓ | ✓ | ||
| Pistacijų riešutai | ✓ | ✓ | ||
| Rapsų sėklos | ✓ | |||
| Riešutų mišinys 5 | ✓ | |||
| Saulėgrąžų sėklos | ✓ | ✓ | ||
| Sezamų sėklos | ✓ | ✓ | ||
| Šalavijo sėklos | ✓ | |||
| Žemės riešutas | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Pieno produktai ir kiaušinių produktai | ||||
| Avies pienas | ✓ | |||
| Avies pienas/ Avies sūris | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Baltymas (vištos kiaušinio) | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| Beta-laktoglobulinas (Karvės pienas) | ✓ | ✓ | ||
| Ementalio sūris | ✓ | |||
| Jogurtas | ✓ | ✓ | ||
| Kamambero sūris | ✓ | |||
| Karvės pienas | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| Kazeinas | ✓ | ✓ | ||
| Kefyras | ✓ | |||
| Lydytas sūris | ✓ | |||
| Mocarela | ✓ | |||
| Ožkos pienas | ✓ | |||
| Ožkos pienas/ Ožkos sūris | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Sviestas | ✓ | |||
| Trynys (vištos kiaušinio) | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| Varškė | ✓ | |||
| Varškės sūris | ✓ | |||
| Mėsa | ||||
| Antiena | ✓ | |||
| Arkliena | ✓ | |||
| Aviena | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Jautiena | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| Kalakutiena | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Kiauliena | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| Naminė patarška | ✓ | |||
| Ožkiena | ✓ | |||
| Putpelė | ✓ | |||
| Stirniena | ✓ | |||
| Strutiena | ✓ | |||
| Triušiena | ✓ | |||
| Vištiena | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| Žąsiena | ✓ | |||
| Žuvis ir jūros gėrybės | ||||
| Austrė | ✓ | |||
| Aštuonkojis | ✓ | |||
| Dorada | ✓ | |||
| Ikrai | ✓ | |||
| Juodadėmė menkė | ✓ | |||
| Jūrinis ešerys | ✓ | |||
| Jūros gėrybių mišinys 4 | ✓ | |||
| Jūrų liežuvis | ✓ | ✓ | ||
| Jūrų velnias | ✓ | |||
| Kalmaras | ✓ | |||
| Karpis | ✓ | |||
| Krabas | ✓ | |||
| Krevečių mišinys 1 | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Lašiša | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| Lydeka | ✓ | |||
| Menkė | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| Moliuskas 'Vongole veraci' | ✓ | ✓ | ||
| Moliuskų mišinys 4 | ✓ | |||
| Omaras | ✓ | |||
| Otas | ✓ | |||
| Sardinė | ✓ | |||
| Silkė | ✓ | |||
| Skumbrė | ✓ | |||
| Tikrasis alavijas | ✓ | |||
| Tunas | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| Ungurys | ✓ | |||
| Upinis vėžys | ✓ | ✓ | ||
| Upėtakis | ✓ | ✓ | ||
| Vilkešeris | ✓ | |||
| Grybai | ||||
| Grybų mišinys 1 (gluosninė kreivabudė,pievagrybiai, Shiitake grybai, voveraitės) | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Grybų mišinys 1 (gluosninėkreivabudė,pievagrybiai,Shiitake grybai, voveraitės) | ✓ | |||
| Grybų mišinys 2 (rudakepuris aksombaravykis,baravykas) | ✓ | |||
| Grybų mišinys 2 (rudakepurisaksombaravykis, baravykas) | ✓ | |||
| Prieskoniai, žolelės, kvapiosios medžiagos | ||||
| Anyžius | ✓ | |||
| Apynys | ✓ | |||
| Bazilikas | ✓ | ✓ | ||
| Cinamonas | ✓ | ✓ | ||
| Kajeno paprika | ✓ | |||
| Kalendra | ✓ | |||
| Kaparis | ✓ | |||
| Karis | ✓ | |||
| Krapai | ✓ | |||
| Kuminas | ✓ | |||
| Laurų lapai | ✓ | |||
| Mairūnas | ✓ | |||
| Peletrūnas | ✓ | |||
| Pipirai (juod./ balt.) | ✓ | ✓ | ||
| Pipirų mišinys 2 | ✓ | |||
| Ramunėlės | ✓ | |||
| Raudonėlis | ✓ | ✓ | ||
| Rozmarinas | ✓ | ✓ | ||
| Vanilė | ✓ | ✓ | ||
| Čiobrelis | ✓ | ✓ | ||
| Šafranas | ✓ | |||
| Šalavijas | ✓ | |||
| Kiti | ||||
| Agaras | ✓ | |||
| Aguona | ✓ | ✓ | ||
| Aitrioji paprika | ✓ | ✓ | ||
| Alaus mielės | ✓ | |||
| Ananasas | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Ančiuvis | ✓ | ✓ | ||
| Arbūzas | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Braškė | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Burnotis | ✓ | ✓ | ||
| Chalapos paprika | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Daržovių mišinys 3 | ✓ | |||
| Datulė | ✓ | ✓ | ||
| Dygminų aliejus | ✓ | |||
| Imbieras | ✓ | |||
| Juodoji arbata | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Kakavos pupelė | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Kardžuvė | ✓ | ✓ | ||
| Kava | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Kavos/ kakavos pupelių mišinys 1 | ✓ | |||
| Kivis | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| Krienas | ✓ | ✓ | ||
| Kvapnusis gvazdikėlis | ✓ | |||
| Linų sėmenys | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Ličis | ✓ | |||
| Medus | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Mielių mišinys 1 | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Migdolas | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Mėtų mišinys 1 | ✓ | ✓ | ||
| Petražolė | ✓ | ✓ | ||
| Plokščioji vingrūnė | ✓ | |||
| Pomidoras | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| Saldymedžio šaknis | ✓ | |||
| Slyva | ✓ | ✓ | ||
| Sojos | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ |
| Spindulinė pupuolė | ✓ | |||
| Valgomasis maniokas | ✓ | |||
| Vyšnia | ✓ | ✓ | ||
| Špinatas | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Žalioji arbata | ✓ | |||
1. Kuo dar ypatingi šie jautrumo maistui nustatymo tyrimai?
Juos atlikus sudaromi personalizuoti tyrimų protokolai su mitybos planu.
2. Kas yra padidėjęs jautrumas maistui?
Padidėjęs jautrumas maistui reiškia, kad imuninė sistema stipriau reaguoja į nekenksmingus maisto produktus. Dėl šios priežasties gali kilti lėtiniai uždegimai. Nors tai nekelia pavojaus gyvybei, padidėjęs jautrumas maistui gali labai pabloginti gyvenimo kokybę.
3. Kaip atsiranda padidėjęs jautrumas maistui?
Per stipri imuninės sistemos reakcija pasižymi padidėjusia IgG antikūnų, paprastai apsaugančių organizmą nuo įsiveržėlių, gamyba. Esant pažeistam žarnyno barjerui, į kraują patenka daugiau maisto produktų sudedamųjų dalių, todėl prieš juos gaminama daugiau nei vidutiniškai IgG antikūnų. Ilgajame laikotarpyje tai gali skatinti lėtinius uždegiminius procesus, sukeliančius įvairius negalavimus. Skirtingai nei įprastinės alergijos atveju, simptomai, atsiradę dėl padidėjusio jautrumo maistui pasireiškia tik praėjus kelioms valandoms ar net dienoms, po suvartoto maisto produkto. Dėl šios priežasties, tikrasis padidėjusio jautrumo maistui sukėlėjas dažnai lieka nežinomas.
4. Kokie jautrumo maistui nustatymo testai yra galimi?
Pasirinkite jautrumo maistui testą, kuris geriausiai atitinka jūsų mitybos įpročius – galima ištirti jūsų IgG antikūnų reakciją į daugiau nei 200 skirtingų maisto produktų iš tokių kategorijų:
5. Kuo dar ypatingi šie jautrumo maistui nustatymo tyrimai? Juos atlikus sudaromi personalizuoti tyrimų protokolai su mitybos planu.